Newspaper article: IRERNE KOMMER TIL BYEN, Jyllands Posted

METTE OLSEN, Jyllands Posten, January 13, 1999

 

Irerne kommer til byen

Den unge kunstner Eamon O'Kane er blandt bidragyderne, når irsk kultur invaderer Storkøbenhavn i januar og februar.

AF METTE OLSEN

Hver eneste lille by i Irland har sin egen danseskole, lyder den irske ambassadør i Danmark, James Sharkeys forklaring på, hvorfor den irske dansetrup Riverdance er blevet så stort et hit. 

Fra den 17. til 28. februar kan københavnerne for første gang opleve Riverdance-showet på nært hold, når truppen gæster Forum. Forinden har den grønne ø imidlertid sat sit præg på det storkøbenhavnske kulturliv med to udstillinger, der præsenterer henholdsvis den ældre og den yngre generation af Irlands kunstmalere. 

Den 22. januar åbner Gl. Holtegaard en udstilling om maleren Jack B. Yeats, der internationalt nok er mest kendt for sin bror, forfatteren W.B. Yeats, men som i hjemlandet rangerer blandt de ledende kunstnere. Bl.a. har Jack B. Yeats sin helt egen fløj på The National Gallery i Dublin. 

Blandt landets yngre kunstnere finder man den 24-årige Eamon O'Kane, som den 5. februar åbner sin anden udstilling i Danmark, "Koordinater MCMIC", i Kulturministeriets Udstillingshus på Christianshavn. 

O'Kane bor i dag i England, men er tilknyttet Danmark via sin danske kæreste. 

»Irsk malerkunst har i mange år ligget i dvale, men i de seneste 10-15 år er der opstået en bevidsthed om den nationale kunst - med det resultat, at det i dag næsten er umuligt for andre at opkøbe billeder af Yeats på auktioner, fordi irerne selv sætter sig på hans malerier,« fortæller James Sharkey, der har været ambassadør i Danmark i halvandet år. 

En ren tilfældighed 

Samme dag som Yeats-udstillingen åbner på Gl. Holtegaard, er der danmarkspremiere på Pat O'Connors irske filmepos "Dancing at Lughnasa" ("Dans under høstmånen") med Meryl Streep og Michael Gambon ("Den syngende detektiv") i hovedrollerne. 

»Man kan egentlig ikke kalde det her en irsk kulturfestival, for faktisk er det en ren tilfældighed, at de to udstillinger, Riverdance-showet og filmen kommer til Danmark samtidig. Men ligesom i Irland er kulturel energi i mine øjne en del af danskernes sindelag, og jeg tror, det er vigtigt for begge lande, at vi undersøger og lærer af hinandens kulturer,« siger James Sharkey.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE3257763/Irerne-kommer-til-byen/